Closed Thread
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    VXRed
    Join Date
    4th October 2013
    Posts
    108

    Default New Spark plugs potentially faulty - car went bang

    I changed my sparkplugs this morning from Denso double plat to the NGK Platinum ones (with correct gap).
    Car is rebuilt, stage 3, new turbo (KO3), forged engine, cool running stat, re furb gearbox etc...)

    I drove not 1 mile, put the car into fourth at 50% throttle (as not fully warmed up), and then three loud bangs and black smoke came out the exhaust and white smoke from the engine bay. At the same time the Turbo coolant pipe clip snapped off at the thermostat housing causing it to spew coolant all over the place.

    Got towed home and luckily managed to find a spare coolant pipe clip and put the old spark plugs back in. I've turned the car on and idled engine to 87c and no leaks or bad needle jumps, but I am a bit worried to road test as I can see what looks like fuel or coolant drops have come out my exhaust.

    Has anyone had a similar experience?

  2. #2
    VXR enough nippyrascal's Avatar
    Join Date
    25th September 2013
    Posts
    1,073

    Default

    odd one do not see how changing plugs if correct ones could cause that, sure you had the gap right, do a compression test and check oil coolant etc and go for a gentle drive any eml .
    stage 3

  3. #3
    VXRed
    Join Date
    4th October 2013
    Posts
    108

    Default

    very strange! No Eml light or anything. Good point, might be time to get the old compression test kit out thanks

  4. #4
    VXRacing ahead
    Join Date
    23rd February 2015
    Posts
    602

    Default

    Out of interest have you got a cone filter fitted?
    Wondering if it stuck ed a bit of coolant and made the engine knock.

  5. #5
    VXRed
    Join Date
    4th October 2013
    Posts
    108

    Default

    Quote Originally Posted by knight vxr View Post
    Out of interest have you got a cone filter fitted?
    Wondering if it stuck ed a bit of coolant and made the engine knock.
    No Cone mate, just normal box with Panel filter

Closed Thread

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts