+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    VXRed
    Join Date
    7th March 2017
    Posts
    20

    Default Rough Idle & 'bumpy' start - Confused beyong belief lol



    Howdy folks, as my beloved has been 'running', OK'ish, I've somewhat, put this off - bad idea & move I know...

    The Story: recently, my idle has become very rough even after tick over (up and down) and when I set off in low revs, there's a real bad shudder (in a few gears - however, when I give it a bit of the old gas it's fine)? Hmm..

    I thought it was the MAF playing silly buggars so I replaced it, no difference.

    Strange thing is, when the MAF sensor is unplugged, there's no increase or change to idle/revs as you'd expect - which leads me to believe it's a wee bit more serious than the MAF? I've done a pedal test and no error codes (bar temp sensor - it fell off lol).

    Any ideas as to what to check, or is this going to be a can of worms when looking in to it? As Peter Griffin once said, it's 'grinding my gears'.

    Any help, knowledge of the issue or anything - even things to check, I would be super greatful!! Thanks for reading kids!

    Birmo
    Last edited by rob.birmingham; 14th September 2018 at 05:59 AM.

  2. #2
    VXRed blooded Rksmith's Avatar
    Join Date
    15th December 2016
    Posts
    370

    Default

    The usual mate

    Coil pack (Bosch if replacing)

    Spark plugs (platinum ones ngk)

    02 lam sensor on precat (again Bosch if replacing)

    Coolant temperature sensor.

    Go from there I would bud.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. #3
    VXRed
    Join Date
    10th June 2015
    Posts
    128

    Default

    Get rid of it mate it sounds ******.

  4. #4
    VXRed
    Join Date
    7th March 2017
    Posts
    20

    Default

    cheers mate!

  5. #5
    VXRed
    Join Date
    28th July 2018
    Posts
    158

    Default

    Got similar problem mate but mine is the rev counter fluctuates when held at constant revs say 1500 rpm and it flickers up and down a bit

    One thing I did see on another thread was inlet manifold gasket being the culprit
    2009 Astra H Vxr arden blue standard for now but with mtc top hat and crossover delete and ramair filter

    Planning to go stage 3/3.5 eventually

  6. #6
    VXRed
    Join Date
    7th March 2017
    Posts
    20

    Default

    Well, I honestly can't believe it - I'm not very technical but... took the coil pack off, looked down 2/4 we're black - seemed 2 plugs decided to try and escape. I guess I was running on 2 cylnders haha

    Replaced all 4 spark, and hey presto!

    Idle restored to normal, no stuttering and back to full power! Time for another service.

  7. #7
    VXRed blooded Rksmith's Avatar
    Join Date
    15th December 2016
    Posts
    370

    Default

    Quote Originally Posted by rob.birmingham View Post
    Well, I honestly can't believe it - I'm not very technical but... took the coil pack off, looked down 2/4 we're black - seemed 2 plugs decided to try and escape. I guess I was running on 2 cylnders haha

    Replaced all 4 spark, and hey presto!

    Idle restored to normal, no stuttering and back to full power! Time for another service.
    Good to hear mate


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #8
    VXR Adam"san" w20adm's Avatar
    Join Date
    23rd June 2010
    Posts
    16,660

    Default

    Quote Originally Posted by d fry View Post
    Get rid of it mate it sounds ******.
    Such a spirited warrior displaying such desire to try and tackle the problem
    W20 ADM's led Lighting shop, see link below for details
    http://www.vxronline.co.uk/forum/sho...-lighting-shop

  9. #9
    VXR Adam"san" w20adm's Avatar
    Join Date
    23rd June 2010
    Posts
    16,660

    Default

    Yeah you'll find 90% of running get issues come down to the basics. Especially seen as the engine running is automatically controlled. Just provide it with working sensors and ancillaries and it'll work fine.
    W20 ADM's led Lighting shop, see link below for details
    http://www.vxronline.co.uk/forum/sho...-lighting-shop

  10. #10
    VXRed
    Join Date
    7th March 2017
    Posts
    20

    Default

    I'm just glad it wasn't anything major, got my MOT and service next month!

    Thanks all! #Happy Black VXR dude lol

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts